Математички инфинитив

Математички инфинитив

Мирјана Тешић и Јелена Воларов –  ОШ“Ђорђе Крстић“, Београд

 „Математички инфинитив“ је час који се налази у Бази знања Креативне школе а припремиле су га  Наталија Миленковић и Слађана Геров из ОШ „Први мај“ у Трупалу.  Сваки покушај да се различити предмети повежу и на тај начин ученицима презентују  је веома важан управо због  примене знања у пракси која не познаје границе дисциплина и захтева коришћење разнородних знања, односно трансфер знања (преношење знања из једне области/дисциплине у другу или с теорије на праксу). Подстакнуте идејом колегиница из ОШ „Први мај“, осмислиле смо низ активности које су ђацима петог разреда приближиле појам инфинитива и увериле их да  математика и српски језик имају многе додирне тачке.

Час који  смо припремиле за своје ђаке имао је другачији ток, па смо сматрале да је корисно записати сценарио и поделити га са колегама који  воле да експериментишу у својим учионицама, без намере да плагирамо или на било који начин присвајамо идеју колегиница из ОШ „Први мај“.

Ток часа

На самом почетку часа наставник формира групе од по четири ученика тако што извлаче папириће са  одштампаним симболима  (нпр. сунце, срце, облак), па се ученици који су извукли исте симболе окупљају у исту групу.  (5 минута)

grupe

1.  Задатак

Након формирања група ученици добијају први задатак а то је да свака група смисли по једну реченицу у којој се помиње симбол те групе. Наставник  реченице записује на табли и од ученика тражи да у свакој реченици одреде глагол који подвлачи и на тај начин истиче.  (5 минута)

 

  1. Задатак

Ученици у групама раде задатке с радног листића који је припремила наставница математике.  Радни листић садржи пет задатака различитих захтева. Ученици добијају инструкцију да се наставнику пријаве кад ураде прва четири задатка. Када све групе заврше са израдом ових задатака, наставник српског дефинише појам инфинитива као основног глаголског облика, даје неколико примера и захтева од ученика да у задацима које су решавали пронађу што више глагола у овом облику. Глаголе пишу на самолепљивим папирићима и лепе их на табли, у близини својих реченица које су на самом почетку смишљали. (15 минута)

rad

  1. задатак

Наставник подсећа ученике на реченице које су на табли и позива по једног члана сваке групе да подвучени глагол преведе у облик инфинитива па их записује на табли. Ученици сада раде пети задатак са радног листића из математике. Овај задатак је другачији од осталих. У њему се од ученика очекује да већ припремљен задатак препишу тако да сви глаголу буду у инфинитиву, па тако припремљен задатак предају одређеној групи која треба да га реши. Кад заврше с радом ученици предају наставнику математике  папир са урађеним задатком  на преглед. Све групе које су тачно решиле задатак, добијају диплому. (15 минута)

5

  1. Домаћи задатак

На самом крају часа ученици добијају необичан  домаћи задатак. Он се састоји у томе да за следећи час запишу  рецепт своје омиљене посластице али тако да се сви глаголи у рецепту појављују у облику инфинитива. У изради задатка могу затражити помоћ старијег члана породице.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s