Пројекат „Тепих Сјерпински“

logo

Пројекат “Тепих Сјерпински” је непрофитна активност кроз коју деца широм света заједно стварају највећи математички фрактал. У пројекат је тренутно укључено преко 25 земаља, 200 школа и 12000 деце. Шеста итерација Тепиха Сјерпински направљена је у Барселони 4.октобра 2014, у пројекту који је осмислио професор математике Ј. Родригез на Универзитету у Алмерији (Шпанија). У току је израда тепиха 7. итерације који ће имати димензије 45m x 45m и садржаће 512 мањих тепиха чије су димензије 1,4m x 1,4m а делови за њега настају у школама широм света.

2logoОсновна школа „Ђорђе Крстић“ се укључила у пројекат „Тепих Сјерпински Србија“ израдом једног тепиха 4. итерације који ће бити саставни део до сада највећег фрактала ове врсте у свету, који ће се  склапати 2016. године у Шпанији. Тако ће бити обележено сто година откако је Вацлав Сјерпински открио и описао овај феномен.

 

22У новембру 2014. ученици 5-1 и 5-2 ОШ“Ђорђе Крстић“ су склапали делове за тепих који ће бити саставни део овог јединственог фрактала. Уводна активност на овом часу била је презентација кроз коју су се ученици упознали са самим пројектом а и сазнали шта су фрактали. Атмосферу са овог часа можете видети овде.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s