Разломци и речи

РАЛОМЦИ  И  РЕЧИ

Час осмислиле и припремиле радни материјал: Јелена Воларов и Александра Мишић, наставнице математике у ОШ „ Ђорђе Крстић“ у Београду. Час је планиран за пети разред и то за прве часове обраде разломака јер припремљене активности помажу усвајању појма разломка.

Циљеви:

  1. Да  ученици усвоје појам разломка и примене  раније стечена знања о разломцима,тако што ће задате речи делити на једнаке делове од којих ће склапати нову  реч
  2. Да ученици развијају спретност у примени стечених знања у решавању нових задатака
  3. Да ученици развијају  међусобну сарадњу радећи у групи.

Материјал :

  1. Картице у боји за сваког ученика (Одштампати  ПРИЛОГ 1 на разнобојним папирима А4 формата.; одабрати онолико боја колико желите група у одељењу и водити рачуна о томе да у свакој групи буду 4 ученика; поделити сваки  ПРИЛОГ 1 на четири картице, тако да сваки ученик добије по једну картицу)
  2. Радни материјал за сваку групу (ПРИЛОГ 2 припремити у онолико примерака колико у одељењу планирате група). Прилог 2 одштампајте у разним бојама, као и Прилог 1.
  3. Картица са сличицом за сваку групу (ПРИЛОГ 3  се састоји од шест картица, за сваку групу по једна или ако планирате да то буде домаћи задатак онда га умножите тако да сваки ученик добије по једну картицу)

Корелација : Српски језик , географија

Трајање : 60 минута

 ТОК ЧАСА

КОРАК 1: Решавање задатака из Прилога 1

Ученицима поделити разнобојне картице из Прилога 1 . Сваки ученик добија по једну картицу. Нагласити да сви имамо исти задатак који ћемо заједно решавати. Рећи ученицима да је решење задатка једна изрека познатог математичара Рене Декарта која се састоји од три речи. У првом задатку је скривена њена прва реч, у другом друга реч и у трећем трећа реч ове лепе и поучне мисли. Делове речи одређујемо помоћу разломака. Нагласити да реч не делимо на слогове него на делове исте дужине тј. истог броја слова. Решити прву пословицу пред таблом  тако да сви ученици могу да схвате принцип решавања овог задатка.

Решење задатка је : Мислим дакле постојим.

 КОРАК 2 : Подела у групе

Ученицима рећи да формирају групе прем боји картице коју су добили у претходној активности.  Након формирања групе свака група треба да одреди  вођу групе.

КОРАК 3: Решевање задатака из Прилога 2

Групе добијају радни материјал у којем је њихов задатак да  открију  четири изреке а по принципу који им је представљен у кораку 1. Кад заврше свој задатак  вођа групе обавештава наставника.

КОРАК 4: Израда задатка на задату пословицу

Група која заврши свој задатак добија нов задатак који се састоји у томе да  сами направе сличан задатак  чије ће решење бити  једна пословица из Прилога 3. Ученици извлаче једну од шест картица и почињу са радом.

Ако за ову активност не остане времена  на часу тај задатак саопштити деци као индивидуални домаћи задатак за следећи час.

КОРАК 5 : Уочавање  веза које постоје у задацима које су ученици решавали

Поставити ученицима питање  да ли су уочили  нешто заједничко за  изреке које су данас чули (у свим изрекама се говори о учењу, знању, мидрости, памети). Ако је нека од изрека ученицима нејасна појаснити је и још једанпут истаћи значај  које учење има за њих.

Поставити ученицима  питање да ли су уочили везу између речи у Прилогу 2 које су исписане великим словима и које су делили на једнаке делове (све речи које су користили су географски појмови). Уколико је неки од ових географских појмова нејасан, разјаснити их или упутити ученике да сами уз помоћ енциклопедије или интернета открију њихово значење.

Питати ученике да ли су чули за  научнике  чије смо мудрости откривали и да ли знају шта их повезује (Декарт,Њјутн, Ајнштајн и Паскал су познати математичари и физичари). Упутити их да за следећи час припреме по нешто занимљиво о сваком од њих.

Атмосферу са часа можете погледати овде и овде.

  149136_177615258931415_1248213_n

One Response to “Разломци и речи”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s