Nastanak celih brojeva

Posted On 29. decembra 2011.

Filed under Nastava matematike

Comments Dropped leave a response

kina

Pozitivni i negativni brojevi 200. godine p.n.e.

Pojam negativnogbroja pojavljuje se prvi put u kineskoj knjizi o matematičkim veštinama oko 200. godine pre nove ere. Negativni brojevi zapisivani su crnom bojom, a pozitivni brojevi crvenom bojom.

Danas negativne brojeve pišemo tako što prirodnim brojevima dodajemo predznak „-“ .

Negativni brojevi počinju da se koriste u Evropi tokom 16. i 17. veka. Poznato je da je još u 12. veku italijanski matematičar Lonardo Fibonači koristio negativne brojeve prikazujući gubitak a pozitivne prikazivajući dobitak u finansijskim problemima.

Kardano, takođe italijanski matematičar, je u svojoj knjizi „Ars magna“  koristio za megativne brojeve simbol m:  . Preciznije broj -2 je zapisivan kao m:2. Ipak pravo mesto u matematici, celi brojevi su našli zahvaljujući francuskom matematičaru Rene Dekartu (1596-1650).

Iako danas izgleda sasvim prirodno da postoji broj koji predstavlja  „ništ“a , istina je da se ovaj broj veoma kasno pojavio u matematici. Simbol za nulu pojavio se u Indiji u 9. veku. U Evropi je nula počela da se koristi tek u 12. veku i to zahvaljujući  arapskim matematičkim spisima . Pretpostavlja se da je simbol za nulu nastao od početnog slova grčke reči „ouden“ koja znači ništa .Dakle, to je razlog što se slovo O i nula zapisuju gotovo istim simbolom!

Danas se celi brojevi koriste svakodnevno. Stanje na računu, temperatura vazduha, sniženja nadmorska visina su pojave iz svakodnevnog života u kojima je korišćenje celih brojeva obavezno.

(Literatura: Matematika, udžbenik za 6. razred, Vuković , Rančić, Jončić ; „Kreativni centar“ )


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s