Merenje temperature

Posted On 29. decembra 2011.

Filed under Nastava matematike

Comments Dropped leave a response

Temperatura je fizička osobina koja predstavlja stepen zagrejanosti nekog tela. Na primer telesna temperatura našeg organizma iznosi nešto ispod 37 stepeni Celzijusa.Temperatura vode, vazduha i živih bića meri se pomoću termometra i toplomera. Jedinice za merenje temperature su : stepen Celzijusa, Kelvin i stepen Farenhajta.

Celzijusova skala porazumeva 100 podeoka od temperature smrzavanja vode (0 stepeni Celzijusa) do temperature ključanja vode ( 100 stepeni Celzijusa)

Farenhajtova skala je isti raspon podelila na 180 podeoka. Po ovoj skali led se topi na 32 stepena , voda ključa na 212 stepeni a temperatura ljudskog tela je 98,6 stepeni. Ova skala se dosta koristila u zemljama engleskog govornog područja ali u novije vreme većina tih zemalja je prihvatila Celzijusovu skalu.

Kelvinova skala započinje sa najnižom mogućom temperaturom u svemiru i ona iznosi nula Kelvina i naziva se apsolutnom nulom. Temperatura na kojoj voda mrzne je oko 273 K.

Peštar

Peštar

Zadatak 1:

Do sada je u Srbiji najniža  zabeležena  temperatura  u selu Karajukića Bunar na Pešterskoj visoravni u januaru 1985. godine i iznosila je 39 stepeni Celzijusa ispod nule. Izrazi ovu temperaturu u obliku celog broja i prevedi je u farenhajte i kelvine.

Zadatak 2:

Najniža temperatura ikad zabeležena iznosi  – 89 stepeni Celzijusa i izmerena je u istraživačkoj stanici na Antarktiku. Pretvori ovu vrednost u Kelvine. Izračunaj razliku između ove i najniže temperature izmerene kod nas.

Smederevska Palanka

Zadatak 3:

Najviša temperatura izmerena u našoj zemlji je zabeležena u Smederevskoj Palanci u julu 2007. godine i iznosila je 45 stepeni Celzijusa iznad nule. Izrazi ovaj podatak celim brojem i iskaži ga farenhajtima i kelvinima.

Zadatak 4:

Najtoplije mesto na svetu  je El Azizia u Libiji. Tamo je 1922. godine  zabeležena temperatura od 66°C.  Postoje mnoga mesta na svetu gde temperature prevazilaze i pomenutih 66°C, međutim, ne postoje zvanični podaci o dostignutim temperaturama, jer na tim mestima nema meteoroloških stanica. Ono što takođe treba imati na umu, jeste da se temperature ne mere na površini zemlje, već na visino od metar i poe i to u zatvorenim prostorijama. Izračunaj razliku između ove i najviše temperature zabeležene kod nas.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s